JET Exam previous year papers

JET Exam previous year papers, JET Exam papers, JET Exam old papers

1. 18935, 3780, 750, 145, 25, ?
(1) 5
(2) 2
(3) 4
(4) 3
(5) None of these

2. 3, 10, 32, 111, ?, 2315, 13902
(1) 512
(2) 460
(3) 424
(4) 412
(5) None of these

3. 16, 24, ?, 210, 945, 5197.5, 33783.75
(1) 36
(2) 40
(3) 60
(4) 58
(5) None of these

4. 16, 15, 21, ?, 77, 195.5, 588.5
(1) 36.5
(2) 39
(3) 37.5
(4) 36
(5) None of these

5. 142, 871, 1383, 1726, 1942, 2067, ?
(1) 2283
(2) 2131
(3) 2134
(4) 2192
(5) None of these

6.) In what ratio will the total wages of the workers of a company be increased or decreased if there be a reduction in the number of workers in the ratio 15 : 11 and an increment in their wages in the ratio 22 : 25.?
A) 5:6
B) 6:5
C) 25:36
D) 125:33
E) None of these.

7.) Daily earnings of two persons are in the ratio 4:5 and their daily expenses are in the ratio 7:9, If each saves Rs. 50 per day, their daily incomes in Rs. are
A) 40, 50
B) 50, 40
C) 400, 500
D) None of these
E) Can’t be Determined

8.) A dealer mixes tea costing Rs. 6.92 per kg with tea costing Rs. 7.77 per kg and sells the mixture at Rs. 8.80 per kg and earns a profit of 17 .5 % on his sale price. In what proportion does he mix them?
A) 17:13
B) 2:3
C) 3:2
D) 13:17
E) None of these.

9.) A sum of Rs. 46875 was lent out at simple interest and at the end of 1 year 8 months the total amount was Rs. 50000. Find the rate of interest percent per annum.
A) 2.5%
B) 5%
C) 4%
D) 6%
E) None of these.

10.) If the simple interest on a sum of money for 2 years at 5% per annum is Rs. 50, what is the compound interest on the same at the same rate and for the same time?
A) 50.75
B) 52
C) 51.25
D) 54
E) None of these.

11.) Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio 5 : 7 : 8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased seats?
A) 6:9:13
B) 7:8: 19
C) 2:3:4
D) None of these
E) Can’t be determined.

12.) X, Y and Z jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that X would invest Rs. 6500 for 6 months, Y, Rs. 8400 for 5 months and Z, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. Calculate the share of Y in the profit.
A) 2000
B) 2500
C) 2660
D) 2700
E) None of these.

13.) 5 years ago, the average age of A, B and C was 25 year; 7 years ago the average age of B & C was 20 years. Find the present age of A ?
A) 30
B) 35
C) 36
D) 40
E) 90

14.) Aman begin a business with rupees 2100 and join afterwards by Kamal with rupees 3600, After how many months Kamal join if the profit at the end of the year are divided equally.
A) 4 months
B) 5 months
C) 6 months
D) 7 months
E) 9 months

15. A shopkeeper Purchase a chair mark at rupees 800, at two successive discount of 10% and 15% respectively. He spent Rs. 25 on transportation and sold the chair for Rs. 800.Find his gain/loss percent?
A) Gain 25%
B) Loss 25 %
C) Gain 11.11 %
D) Loss 11.11 %
E) No gain no Loss

Directions (16-20): In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Give answer

(a) if only conclusion I is true.

(b) if only conclusion II is true.

(c) if either conclusion I or II is true.

(d) if neither conclusion I nor II is true.

(e) if both conclusions I and II are true.

 

Q16.   Statements: M > A ≤ T ≥ R > X

Conclusions: I.T ≥ M II.T > X

 

Q17.  Statements: W > F ≥ R, M > N = R

Conclusions: I.W = M II.F ≥ N

 

Q18. Statements: V < T = N, J ≥ F < V

Conclusions: I. N > F II.V ≥ N

 

Q19. Statements: E < X ≥ A > M, E = P

Conclusions: I.X > P II.M < X

 

Q20. Statements: D ≥ E ≥ C > P = N < I

Conclusions: I.D ≥ P II.I > E

 

Q21. How many such pairs of letters are there in the word CEREMONY each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

(a) Two

(b) Three

(c) Four

(d) More than four

(e) None of the above

 

Q22. The position of how many digits in the number 54327618 will remain uncharged if the digits within the number are written in ascending order from left to right?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

(e) None of the above

 

Q23. In a row of 34 students, W is fifth after X from the front and X is 20th from the back. What is the position of W from the front?

(a) 20

(b) 25

(c) 30

(d) 22

(e) None of the above

Q24. The present study has been designed to examine whether or not traditional approaches are still applicable.

(a) The present study has been designed

(b) to examine whether or not

(c) traditional approaches are

(d) still applicable.

(e) No Error

 

Q25. If you inform me of your’s arrival time I shall come to meet you at the airport.

(a) If you inform me

(b) of your’s arrival time

(c) I shall come to

(d) meet you at the airport.

(e) No Error

 

Q26. Provided you promise me not to repeat this I shall not allow you to take it up.

(a) Provided you promise

(b) me not to repeat this

(c) I shall not allow you

(d) to take it up.

(e) No Error

 

Q27. You cannot be granted admission unless you do not submit all the certificates in original.

(a) You cannot be

(b) granted admission

(c) unless you do not submit

(d) all the certificates in original.

(e) No Error

 

Q28. I promise to teach you everything you need to known.

(a) I promise

(b) to teach you

(c) everything you

(d) need to known.

(e) No Error

 

Q29. To arrive at a decision all the interesting parties should be invited and involved in discussion.

(a) To arrive at a decision

(b) all the interesting parties

(c) should be invited and

(d) involved in discussion.

(e) No Error

 

Directions (30-34): Improve the bold part in each of the following sentences, if needed.

Q30. It was so dark that the children were terribly frightened.

(a) had terrible frightened

(b) were terribly frightening

(c) had been terrible frightening

(d) were terrible frightened

(e) No correction required

 

Q31. He had afraid of the strange sound of the waves.

(a) was afraid of

(b) had been afraid at

(c) had afraid by

(d) was afraid by

(e) No correction required

 

Q32. The stolen box was found laying under the banyan tree.

(a) had found laying

(b) had been finding lying

(c) was found lying

(d) was found laid

(e) No correction required

 

Q33. They had been taking the same medicine for the last three years

(a) have take

(b) have been taking

(c) were taking

(d) had been taken

(e) No correction required

 

Q34. The ladder will be collapse if you push the wall with both the hands.

(a) will collapse

(b) will have collapsed

(c) will have been collapsing

(d) should collapsed

(e) No correction required

 

  1. (2)
    18935 3780,  750,   145,   25,   (2)
    -35/5  -30/5  -25/5  -20/5  -15/5
  2. 2. (2)
    (3+7)*1=10,
    (10+6)*2=32
    (32+5)*3=111
    (111+4)*4=460
    (460+3)*5=2315
    (2315+2)*6=13902
  3.  (3)
    16 * 1.5 = 24,
    24 * 2.5 = 60
    60 * 3.5 = 210
    210 * 4.5 = 945
    945 * 5.5 = 51975
    51975 * 6.5 = 3378.75
  4. (1)
    16*0.5+7 = 15
    15*1+6 = 21
    21*1.5+5 = 36.5
    36.5*2+4 = 77
    77*2.5+3 = 195.5
    195.5+3+2=588.5
  5. (2)
    142+729 = 871

871+512 = 1383

1383+343 = 1726

1726+216 = 1942

1942+125 = 2067

2067+64 = 2131

6.  Let x be the original number of workers and Rs. y the (average) wages per workers.

Then the total wages before changes = Rs. xy.
After reduction, the number of workers = (11 x)/15
After increment, the (average) wages per workers = Rs.(25 y)/22
The total wages after changes = (11x/15) × (25y/22) =5xy/6
Thus, the total wages of workers get decreased from Rs. xy to Rs. 5xy/6
Hence, the required ratio in which the total wages decrease is xy:5xy/6 = 6:5

let earning= 4x : 5x;
expences= 7y:9y
saving = income – expences
4x-7y= 5x-9y = 50
on solving both eqn. x=100
So Daily income are Rs. 400 and Rs. 500

7.  Let us first find the cost price (C.P.) of the mixture. If S.P. is Rs. 100, profit is 17.5
Therefore C.P. = Rs. (100 – 17.5) = Rs. 82.5
If S.P. is Rs. 8.80, C.P. is (82.5× 8.80)/ 100 = Rs. 7.26
C.P. of the mixture per kg = Rs. 7.26
2nd difference = Profit by selling 1 kg. of 2nd kind @ Rs. 7.26
= Rs. 7.77 – Rs. 7.26 = 51 paise
1st difference = Rs. 7.26 – Rs. 6.92 = 34 paise
We have to mix the two kinds in such a ratio that the amount of profit in the first case
must balance the amount of loss in the second case.
Hence, the required ratio = (2nd diff) : (1st diff.) = 51 : 34 = 3 : 2.

8.  Interest= Rs. 50,000 – 46875 = Rs. 3125
1 year 8 month = 5/3 year
so 3125= (46875*r*5)/(3*100)
on solving this r = 4%

9. Sum = (50*100)/(2*5) = Rs. 500
Amount = 500(1+5/100)^2 = 551.25
interest =551.25- 500 = Rs 51.5

10. math : Physics : bio = 5:7:8
After increment 5*140/100 : 7*150/100 : 8*175/100
14:21:28= 2:3:4

11.  Remain profit  for A, B & C
7400*95/100= 7030
A:B:C= 6500*6 : 8400*5 : 10,000*3 = 39:42:30
Share of B= 7030*42/111 =  Rs. 2660

12. Present age of P+Q+R = 25*3+ 5*3= 90 year
Present age of Q+R= 20*2 + 7 *2 = 54 year
present age of P = 90-54 = 36 year.

13. let Kamal work for y months.
2100* 12 = 3600 * y ;
y = 7 months .
so duration after  kamal join = 12-7 = 5 months.

14. marked Price =800
Seling price  after discount= 800*90/100*85/100 = 612
Total price including transportation = 612 + 25 = 637
selling it to 800 there would be gain

so gain % = (800 – 637)/637 *100 = 25 % approx

15. (c)

16. (c)

17. (b)

18. (b)

19. (b)

20. (c)

21. (d)

22. Ans.(b)

Sol. Use ‘your’ in place of ‘your’s.

23. Ans.(c)

Sol. Use ‘I shall allow’. ‘not’ will not be used.

24. Ans.(c)

Sol. Write ‘unless you submit’. Unless is already negative.

25. Ans.(d)

Sol. Use ‘know’ in place of ‘known’.

26Ans.(b)

Sol.  Use ‘interested’ in place of ‘interesting’.

27 Ans.(e)

Sol.  No correction required. The given sentence is grammatically correct.

jet exam study material 

JET Exam latest Notification

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *