JET Exam question and answer

jet exam questions and answers

JET Exam question and answer (Joint Employment test)

Direction: In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered.
These numbers are printed below the passage and against each, four words are suggested.
One of which fills the blank appropriately. Find out appropriate word in each case.
The Reserve Bank has taken a bold

(1) in the development of money, the government securities
and the foreign exchange markets in

(2) of their critical role in overall growth and development
of the economy and

(3) in the transmission mechanism of monetary policy. The approach has
been one of simultaneous movements on several fronts, graduated and callibrated, with an

(4) on institutional and infrastructural development and improvements in market microstructure.
The pace of reforms was contingent

(5) putting in place appropriate systems and procedures,
technologies and market practices. Initiatives taken by the Reserve Bank have brought about a
(6) transformation of various segments of the financial market. These developments by
improving the depth and liquidity in domestic financial markets have

(7) to better price discovery of interest rates and exchange rates, which, in turn, hae led to greater

(8) in resource allocation in the economy. The increase in size and depth of financial market has

(9) the way for

(10) use of indirect instruments.
1. (1) interest
(2) participation
(3) step
(4) role
(5) None of these

Ans : 1. (3 )

2. (1) point
(2) tune
(3) view
(4) pursuit
(5) None of these

Ans:  2. (4)

3. (1) decisively
(2) reluctantly
(3) visibly
(4) particularly
(5) None of these

Ans : 3. (4)
4. (1) equilibrium
(2) emphasis
(3) appeasement
(4) overload
(5) None of these

Ans: 4. (2)
5. (1) by
(2) for
(3) against
(4) upon
(5) None of these

Ans : 5. (4)
6. (1) trivial
(2) jubilant
(3) fastidious
(4) significant
(5) None of these

Ans: 6. (4)

7. (1) addressed
(2) contributed
(3) initiated
(4) evolved
(5) None of these

Ans :   7. (1)
8. (1) measures
(2) activism
(3) debacle
(4) efficiency
(5) None of these

Ans : 8. (1)
9. (1) paved
(2) repaired
(3) dug
(4) elevated
(5) None of these

Ans: 9. (3)
10. (1) revolutionised
(2) indiscriminate
(3) flexible
(4) arbitrary
(5) None of these
Answers: 10.(3)

11. The sum of three consecutive natural numbers each divisible by 3 is 72. What is the
largest among them?
1. 25
2. 26
3. 27
4. 30 5. 26
Answer: (3)
12. The numerator of a non-zero rational number is five less than the denominator. If the
denominator is increased by eight and the numerator is doubled, then again we get the
same rational number. The required rational number is:
1. 1/8
2. 4/9
3. 2/8
4. 3/8
5. 3/8
Answer: (5)
13. Find the greatest number that will divide 640, 710 and 1526 so as to leave 11, 7, 9 as
remainders respectively.
1. 36
2. 37
3. 42
4. 29
5. 47
Answer: (2)
14. Jayesh is as much younger than Anil as he is older than Prashant. If the sum of the ages
of Anil and Prashant is 48 years, what is Jayesh’s age in years?
1. 29
2. 30
3. 24
4. 25
5. 28
Answer: (3)
15. A bag contains one rupee, 50-paise and 25-paise coins in the ratio 2 : 3 5. Their total
value is Rs. 114. The value of 50 paise coins is:
1. Rs. 28
2. Rs. 36
3. Rs. 49
4. Rs. 72
5. Rs. 50
Answer: (1)
16. A tempo is insured to the extent of 4 5 of its original value. If the premium on it at the
rate of 1.3 percent amounts to Rs. 910, the original value of the tempo is:
1. Rs. 78,000
2. Rs. 78,500
3. Rs. 80,000
4. Rs. 85,000
5. Rs. 87,500
Answer: (5)
17. By selling 45 lemons for Rs. 40, a man loses 20%. How many should he sell for Rs. 24 to
gain 20% in the transaction?
1. 19
2. 18
3. 24
4. 22
5. 23
Answer: (2)
18. In a ratio, which is equal to 3 : 4, if the antecedent is 12, then the consequent is:
1. 10
2. 16
3. 20
4. 22
5. 18
Answer: (2)
19. A, B and C are employed to do a piece of work for Rs. 529. A and B together are
supposed to do 19/23 of the work and B and C together 8/23 of the work. What amount
should A be paid?
1. Rs. 320
2. Rs. 345
3. Rs. 355
4. Rs. 380
5. None of these
Answer: (2)
20. A boy rides his bicycle 10 km at an average speed of 12 km/hr and again travels 12 km
at an average speed of 10 km/hr. His average speed for the entire trip is approximately :
1. 10.4 km/hr
2. 10.8 km/hr
3. 12 km/hr
4. 14 km/hr
5. 13 km/hr
Answer: (2)
21. From a pack of 52 cards, two cards are drawn together at random. What is the
probability of both the cards being kings?
1. 1/19
2. 27/29
3. 35/256
4. 1/121
5. 35/121
Answer: (4)
22. An automobile financier claims to be lending money at simple interest, but he includes
the interest every six months for calculating the principal. If he is charging an interest of
10%, the effective rate of interest becomes:
1. 13%
2. 10.25%
3. 15%
4. 11%
5. None of these
Answer: (2)
23. A towel, when bleached, was found to have lost 20% of its length and 10% of its
breadth. The percentage of decrease in area is:
1. 11%
2. 12%
3. 20%
4. 28%
5. 33%
Answer: (4)
24. What is the difference in exports between the periods March to May and June to
August (in $ million)?
1. 418
2. 592
3. 5790
4. 585
5. None of these
Answer: (4)
25. If the exports of company B in the year 2003 were Rs. 77 crore, then, what were the
imports of the company in that year?
1. 86 crore
2. 107.5 crore
3. 103.95 crore
4. 101 crore
5. None of these
Answer: (3)

Directions (26-30): Study the information carefully and answer the following questions:

 

Eight friends AP,BQ,CR,DS,ET,FV,GW and HY are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners faces the centre while those who sit in the middle of the sides face outside. S sits third to the right of P. A faces the centre. H is not an immediate neighbour of A or D. E sits third to the right of C. C does not sit in the middle of any of the sides and also C is not an immediate neighbour of H. Only one person sits between A and F. B is not an immediate neighbour of F.

 

26 .If all the persons are made to sit in alphabetical order in clockwise direction, starting from A, the positions of how many (excluding A) will remain unchanged as compared to their original seating positions?

  1. A) None
  2. B) One
  3. C) Two
  4. D) Three
  5. E) Four

27. Which of the following is true regarding H?

  1. A) E is not immediate neighbor of H
  2. B) H sits in the middle of one of the sides
  3. C) C sits second to left of H
  4. D) A and F are immediate neighbors of H
  5. E) None is true

28. Who amongst the following sits fourth to the left of F?

  1. A) H
  2. B) C
  3. C) E
  4. D) B
  5. E) G

29. What is the position of B with respect to C ?

  1. A) Immediately to the left
  2. B) Second to the left
  3. C) Third to the left
  4. D) Third to the right
  5. E) Immediately to the right

30. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

  1. A) E
  2. B) G
  3. C) F
  4. D) D
  5. E) B

Directions (31-36): Study the information carefully and answer the following questions:

A building has eight floors from 1 to 8 in such a way that ground floor is numbered 1, the above floor is numbered 2 and so on. The top most floor is numbered 8. Eight persons G, P, M, R, Q, A, D and C are staying each on one of these floors. A is staying on floor 6. There is a gap of three persons between G and R. C is staying on the topmost floor. Neither P nor M is staying on the floor 5. Q is staying middle of P and M. R is staying on the floor 1. M is not an immediate neighbor of G.

31. Who is staying on the floor no. 7?

  1. A) A
  2. B) P
  3. C) D
  4. D) R
  5. E) M

32. How many persons are staying between D and P?

  1. A) Three
  2. B) Four
  3. C) Two
  4. D) One
  5. E) None of these

33. Who is staying on the second floor?

  1. A) Q
  2. B) M
  3. C) P
  4. D) A
  5. E) Q or M

34.If all persons are arranged in alphabetical order such as A occupies floor 1 then who will occupy floor 5?

  1. A) G
  2. B) Q
  3. C) R
  4. D) M
  5. E) P

35. Immediate neighbors of the person who is staying in floor 3?

  1. A) R and P
  2. B) A and P
  3. C) G and M
  4. D) P and M
  5. E) D and G

26. (A)
27. (C)
28. (A)
29. (E)
30. (C)
31. (C)
32. (C)
33. (B)
34. (D)
35. (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *